Anyro

By Adam Nybäck

Val av CMS

Att bygga en webbplats helt från scratch är bara slöseri med tid nuförtiden då det finns så många gratis innehållshanteringssystem eller CMS som det förkortas från engelskans Content Management System. En enkel variant av CMS är bloggen, som fungerar som en publik dagbok och en sådan kan man skaffa helt gratis på exempelvis WordPress, Blogger eller Aftonbladet Blogg.

Det är ganska svårt att välja CMS just eftersom det finns så många. Så här gjorde jag:

  1. Jag mailade min ISP (Internet Service Provider) för att höra vad de hade för rekommendationer och begränsningar. Det visade sig att jag själv enkelt kunde installera bloggar, CMS med mera via den administrativa kontrollpanelen cPanel med något som kallas Fantastico. Följande fanns att välja mellan:

Bloggar: b2evolution, Nucleus, pMachine och WordPress.

CMS: Drupal, Geeklog, Joomla, Mambo, PHP-Nuke, phpWCMS, phpWebSite, Post-Nuke, Siteframe, TikiWiki, TYPO3 och Xoops.

  1. Dags för lite sökningar på google och slashdot. Kom ganska snabbt fram till att WordPress var den bästa bloggen. Den hade säkert räckt för anyro.se under överskådlig framtid, men det är mycket roligare och nyttigare att använda och lära sig ett fullfjädrat CMS.

  2. CMS Matrix är en överlägsen sida för att jämföra olika CMS. Man kan välja vilka CMS man är intresserad av och jämföra dem sida vid sida, feature för feature. Med hjälp av detta kunde jag utesluta 7 av systemen och kvar blev Drupal, Post-Nuke, TikiWiki, TYPO3 och Xoops.

De features jag var ute efter var användarvänlighet, flexibilitet, användarhantering, forum, blogg, wiki, säkerhet, “friendly URLs”, prenumerationer, svenska, nyhetsbrev, rss och sökning. Dessutom måste systemet vara lätt att lära sig och komma igång med. Jag kommer definitivt inte använda alla dessa features på anyro.se, men om jag ska lära mig ett system så vill jag att det ska vara något jag kan använda mig av i framtiden för andra webbplatser.

  1. Nästa steg blev att besöka respektive webbplats för att få en känsla för respektive system och community. På OpenSourceCMS kan man prova många CMS som är baserade på php/MySQL, vilket majoriteten verkar vara.

TYPO3, som hade överlägset mest features, visade sig ta 1-4 månader att komma igång med. Det beror mycket på att den har ett eget scriptspråk, vilket jag tycker är riktigt korkat. Vem vill lära sig ett scriptspråk som bara kan användas till en sak? Varför inte använda PHP, Python, JavaScript eller Ruby istället? Jag började titta på en film som beskrev delar av TYPO3, men när presentatören på engelska med tysk brytning började förklara och visa vilka kommandon man skulle skriva i kommando-prompten, så kändes det som en resa minst 15 år bakåt i tiden.

TikiWiki var det enda system jag hade tittat på en del tidigare (för något år sedan), men deras webbplats gav nu ett så dåligt intryck att något måste vara fel med skaparna av detta system. Titta själv!

  1. Tre system kvar: Drupal, Post-Nuke och Xoops. Nu var det bara att upprepa steg 2-4 fram och tillbaka några gånger. Kan inte sätta fingret på exakt varför, men jag bestämde mig för Drupal. Några av sakerna som avgjorde var att det kändes modernt med Ajax lite här och där, admingränssnittet var intuitivt och på drupal.org hittar man många filmer som enkelt och avslappnat beskriver hur man använder Drupal, vad som är nytt i version 5.0 etc. Jag hittade också många sidor där folk rekommenderade Drupal, vilket borde vara ett gott tecken.

Så det blev alltså Drupal och nu efter att ha använt det i några dagar kan jag bara säga att jag är helt nöjd med det.

Comments