Anyro

By Adam Nybäck

Komma igång med Android-utveckling

Uppdatering: Den här guiden är inte up-to-date, så googla efter någon annan eller gå till http://developer.android.com/develop

För att börja utveckla för Android behöver du inte så mycket förberedelser. Du behöver inte ens en telefon, eftersom det finns en emulator. Det är dock bra om du kan engelska så slipper du använda Google Translate. Så här kommer du igång:

0. Titta och läs medan du laddar ned Du kommer behöva ladda ned en del filer i steg 1 nedan, så under tiden de laddar så kan du kolla några introduktionssidor om du vill. Annars kan du vänta med det till senare.

1. Sätta upp utvecklingsmiljön Följ instruktionerna på http://developer.android.com/sdk/index.html

Några tips:

  • Jag rekommenderar att du gör allt som beskrivs där. Om du inte vill använda Eclipse, så prova det i alla fall. Det blir enklare att följa instruktionerna då och du blir en erfarenhet rikare.
  • Börja med Android 1.5. Du kan lägga till andra versioner senare om det skulle behövas.
  • När du sätter upp emulatorn, kom ihåg att lägga till de egenskaper du vill att den virtuella telefonen ska ha, t ex accelerometer eller GPS.

2. Prova på Hello World

3. Prova några Layouter och Views som du tycker ser intressanta ut.

4. Gå igenom Notepad Tutorial Här lär du dig många av de grundläggande funktionerna som behövs i nästan alla applikationer och hur man gör det “the Android way”. Om du redan vet vilken applikation du ska utveckla, så kan du göra det parallellt och lägga till sånt som du tycker behövs.

5. Nästa steg Nu är det upp till dig hur du vill gå vidare :–) En del förslag hittar du här.

6. Problem? Använd google eller sökrutan på http://developer.android.com. Fler ställen där du kan få hjälp: http://www.swedroid.se/forum http://developer.android.com/resources/community-groups.html

Lycka till!

Comments